Puntti blogi - Painonnostajan varusteet
Painonnostossa yleisimmät varusteet ovat polvilämppärit/-siteet, rannetuet/-siteet sekä painonnostovyö. Kaikki edellä mainitut ovat sallittuja kilpailuissa tietyin reunaehdoin.
Vyön maksimi leveys 120mm. Vyötä ei saa käyttää kilpailuasun alla.
Siteet ja teipit: ranteissa, polvissa, kämmenissä, sormissa ja peukaloissa saa käyttää siteitä, teippejä tai laastareita. Siteet voivat olla sideharsoa, ideaalisidettä tai nahkaa.
Polvissa saa käyttää myös yksiosaisia elastisia polven suojia, jotka eivät rajoita polvien vapaata liikkuvuutta, eikä niissä ole vahvikkeita.
Painonnostovyö
Painonnostovyöhön liittyen minulta kysytään eniten kahta asiaa, pystynkö nostamaan enemmän kiloja käyttämällä vyötä ja eikö keskivartaloni heikkene jos käytän liikaa painonnostovyötä?
Vastaukset ovat kyllä ja ei, kuitenkin olettaen, että käyttäjä osaa käyttää painonnostovyötä oikein.
Mitä siis on painonnostovyön oikeaoppinen käyttö?
Painonnostovyötä tulisi käyttää apuvälineenä lisäämään mekaanisesti painetta vatsaontelossa sekä auttamaan keskivartalon käytössä kun tehdään raskaita voimasuorituksia. Painonnostovyötä taas ei tulisi käyttää korvaamaan keskivartalon lihasten käyttöä voimasuorituksissa.
Varsinkin silloin kun paineen ja jännityksen luomista vartaloon ja vatsaonteloon vasta harjoitellaan, vyö voi olla oivallinen apuväline. Usein hahmotamme ulkoiset vihjeet helpommin kuin sisäiset vihjeet kun harjoittelemme uusia asioita. Esimerkiksi Valsalva menetelmää harjoitellessa keskivartalon lihasten painaminen laajemmaksi vyötä vasten syvän palleahengityksen jälkeen voi hahmottua helpommin kuin keskivartalon tiukentaminen syvän palleahengityksen jälkeen laajentuneen keskivartalon alueen ympärille. Kun menetelmän oppii ensin vyön kanssa sen pystyy hahmottamaan helpommin myös ilman vyötä.
Vaikka painonnostovyöstä oikein käytettynä on hyötyä kannattaa hengityksen, paineistuksen ja keskivartalon aktivoimisen menetelmät pitkässä juoksussa harjoitella myös ilman vyötä. Näin pystyt optimoimaan suorituksiasi myös silloin kun et käytä vyötä.
Painonnostovyö lisää painetta mekaanisesti. Voidaan siis ajatella, että nostaja saa vyöstä aina paremman hyödyn mitä taitavammin hän osaa luoda paineen ilman vyötä.
Polvilämppärit
Polvilämppäreiksi kutsutaan yksiosaisia, yleensä tekstiili- tai neopreenilämmittimiä, jotka asetetaan polven ympärille. Polven ympärille asetettu tekstiili tai neopreeni lämmittää polven aluetta (riippuen varusteen istuvuudesta myös kompressio vaikuttaa) ja näin lisää verenkiertoa polven alueella. Erilaisista polvivaivoista kärsivät nostajat kuvailevat lämmön vaikutusten vähentävän vaivoista aiheutuneita kipuiluja tai oireita. Myös ennaltaehkäisevästä käytöstä puhutaan paljon ja polvilämppärit ovat pieni vaiva hankkia ja käyttää edes pienen ennaltaehkäisevän vaikutuksen toivossa.
Riippuen polvilämppärin materiaalin paksuudesta sekä istuvuudesta, lämppäreistä voidaan saada hyötyä myös elastisen energian varastoituessa ja vapautuessa liikkeen aikana. Lämppäreitä useammin siteet kuitenkin sidotaan kovemmalla paineella, joka tehostaa enemmän elastisen energian syntymistä.
Rannetuet ja sormien teippaaminen
Rannetuet ovat suosittu varuste, joka oikein käytettynä mekaanisesti tukee rannetta sekä keventää ranteeseen kohdistettua kuormitusta. Painonnostoliikkeissä, varsinkin kuorman ollessa nostajan pään yläpuolella, ranteet ovat usein ääriasennossa ja niihin kohdistuu äärimmäinen kuormitus. Rannetuilla kuormitusta voidaan keventään ja ranteen asentoa tarvittaessa tukea paremmaksi.
Varsinkin peukaloita painonnostajat teippaavat usein ja peukaloiden iho sekä kynnet saattavat lukko-otteessa joutua kovalle rasitukselle. Liimapintaista teippiä käytettäessä saadaan pidettyä peukalonkynnet paremmin kiinni peukalossa ja peukalon matkalle saadaan karhea pintaisella teipillä hieman enemmän pitoa.