Puntti Blogi - Harjoittelu maksimisuoritusta kohti
Puntin vuosikalenterissa tehdään 2 kertaa vuodessa piikkaus maksimisuorituksiin. Mitä kauempana ollaan maksimisuorituksesta, sitä enemmän ohjelmointi pitää sisällään harjoitteita, joilla aktiivisesti pyritään parantamaan/muuttamaan nostotekniikkaa. Tämä ei tarkoita etteikö muuna aikana tehdä raskaita/maksiminostoja, kyllä tehdään, mutta niitä kohti ei piikata.
Minkälaista harjoittelua tehdään ennen maksimisuorituksia?
Kun maksimisuoritukset häämöttävät kalenterissa alamme tekemään paljon enemmän kokonaissuoritteita. Tässä vaiheessa tietenkin toivotaan, että tekniikkaa on harjoiteltu riittävän paljon ja riittävän huolellisesti, jotta toivotut tekniikan muutokset kantavat kokonaissuoritteisiin ja vieläpä raskaampiin painoihin. On hyvä muistaa, että nostotekniikan parantaminen ja muuttaminen (varsinkin jos nostoja on takana paljon) on aikaa vievä prosessi. On täysin luonnollista, että esim. muutaman kuukauden ajan harjoiteltu asia ei vielä kanna maksimisuorituksiin asti.
Kuorman ylittäessä tietyn pisteen (joka jokaisella on yksilöllinen) suoritus muuttuu "automaattiseksi". Joudutaan esimerkiksi keskittymään niin kovaa räjähtävään ponnistukseen, että kaikki loput noston vaiheet tehdään siten kuin ne sattuvat onnistumaan. Näissä raskaissa kuormissa ei enää keskitytä niiden teknisten yksityiskohtien muuttamiseen, joita työstettiin aiemmin. Noston voi käydä päässään läpi niin yksityiskohtaisesti kuin mahdollista ennen suoritusta. Kuitenkin kun suoritukseen lähdetään mielessä pitäisi olla vain 1 ajatus. Se ajatus voi olla mikä tahansa, mikä saa juuri kyseisen nostajan toimimaan hyvin.
Raskaiden kuormien nostaminen vaatii myös itsevarmuutta. Itsevarmuuttaan voi kohottaa keskittymällä asioihin, joita tekee hyvin. Valmentaja voi auttaa valmennettavaansa osoittamalla asioita nostajalle, joita nostaja teki hyvin.
-Ina