Puntti blogi - Harjoittelu harjoittaa itsetuntemusta vai harjoittaako?

17.09.2023

Bongasin valmentajakollegan instagram stoorista kuluneella viikolla Menno Hanselmansin postauksen liittyen tutkimukseen, jonka mukaan harjoittelukokemus ei tee harjoittelijasta parempaa RPE asteikon käyttäjää.


Mikä on RPE asteikko?


Lyhenne RPE tulee sanoista rating of perceived exertion, joka suomentuu seuraavasti: luokitus havaitulle kuormitukselle tai ponnistelulle. Riippumatta siitä suomennetaanko viimeinen sana kuormitukseksi vai ponnisteluksi, yksilön käyttäessä tätä luokittelua omassa harjoittelussaan yksilön tulisi havaita omia tuntemuksiaan ja asettaa ne annetulle asteikolle.


Alkuperäinen Borgin RPE asteikko alkaa numerosta 6 ja loppuu numeroon 20.

Nykyään yleisessä käytössä varsinkin voimaharjoittelussa on asteikko numerosta 1 numeroon 10. 1 = ei rasitusta ja 10 = maksimaalinen rasitus.


Mitä RPE asteikon käyttö vaatii?


RPE asteikon käyttö vaatii omien tuntemuksien havainnointia ja analysointia. Pelkästään edeltävän lauseen ansioista en ole ollenkaan yllättynyt Menno Hanselmansin postauksessa kertomasta tutkimuksen lopputulemasta, jonka mukaan harjoittelukokemus ei lisää RPE asteikon käytön osaamista.


En tarkoita ettei näin voisi tapahtua, mutta jos asteikon käyttö vaatii omien tuntemuksien havainnointia ja analysointia niin harjoittelun tulisi myös harjoittaa näitä taitoja, jotta asteikon käytössä tulisi paremmaksi, eikö?


Minkälainen harjoittelu lisää taitoa havainnoida ja analysoida omia tuntemuksia? 


Ajatuksella tehty harjoittelu. Harjoittelu, jossa ollaan läsnä ja mietitään samalla mitä tehdään ja miltä tuntuu.


Valmennettavani kuulevat varmaankin kyllästymiseen asti kysymystä; Miltä tuntui? Miltä nyt tuntui? Miten meni? Mitä ajattelet tästä?


Jotta valmennettava voi vastata näihin kysymyksiin, hänen täytyy havainnoida omia tuntemuksiaan, analysoida ja sanoittaa niitä. Uskon, että tämä kehittää valmennettavan itsetuntemusta.


Oman kokemukseni mukaan RPE asteikon käytössä kehittymiselle on siis merkityksellistä mitä harjoitellaan, miten harjoitellaan ja miten valmennetaan, eikä niinkään geneerinen harjoittelukokemus.


-Ina